Lelaki Terjun ke Dalam Laut Kerana Mahu SeIamatkan Pita Ukur Pemberian Isteri Yang Telah MninggaI

Lain padang lain belalang, lain orang lain pandangannya. Begitu juga sesetengah perkara mungkin kelihatan biasa dan tidak berguna kepada kita, namun bagi orang lain ia sebnarnya sangat bernilai.

Itu perumpamaan tepat boleh digambarkan di mana seorang tukang besi berusia 41 tahun di Chonburi, Thailand yang tidak memikirkan apa-apa apabila melompat ke dalam laut hanya untuk menyelamatkan pita ukur (tape pengukur) yang terjatuh.

Difahamkan pita ukur itu mempunyai kenangan tidak ternilai kepada lelaki itu kerana ia dihadiahkan oleh isterinya sebelum isterinya itu mninggaI dvnia.

Menerusi perkongsian di Facebook, dikatakan lelaki tersebut telah berjalan di sepanjang jambatan yang baru siap dibina merentasi sebuah perairan laut yang berlumpur.

Lelaki itu pada awalnya sedang melakukan kerja mengukur menggunakan pita pengukur tersebut sambil berjalan di sepanjang jambatan sebelum dia tiba-tiba tergelincir. Pita ukur itu kemudian terlepas dari tangannya dan jatuh ke dalam air berlumpur di bawahnya.

Bagi kebanyakan orang, mungkin akan membiarkannya sahaja kerana ia hanyalah tali pengukur yang murah dan boleh dibeli pada harga sekitar 350 baht (RM47), tetapi tidak bagi lelaki ini.

Tanpa berfikir risiko yang bakal menimpa, dia terus melompat ke dalam lumpur kerana mahu menyelamatkan tape pengukur tersebut.

Meskipun berjaya mendapatkan pita ukur itu tersebut, dia bagaimanapun gagaI memanjat semula kerana lumpur terlalu dalam dan dia terpksa berada di bawah jambatan menunggu bantuan.

Dia akhirnya bernasib baik, selang beberapa ketika seorang lelaki berjalan melalui jambatan ternampak topi dan kasut tukang besi itu ditinggalkan di atas jambatan.

Rasa prihatin lelaki itu menyebabkan beliau memandang ke bawah dan melihat tukang besi sedang terkapai-kapai dalam air berlumpur. Dia kemudian terus memberitahu pihak berkuasa terdapat seseorang telah jatuh ke laut.

Pihak penyelamat datang dengan menurunkan tali untuk menariknya naik ke atas dan mereka mengambil masa kira-kira 40 minit sebelum lelaki tersebut berjaya di bawa naik.

Sewaktu lelaki tersebut diselamatkan dengan tubuhnya penuh lumpur, beliau ditanya kenapa sanggup menggadai nyawa terjun ke laut, dia dengan selamba menjawab pita pengukur itu sangat penting baginya.

Katanya lagi, beliau langsung tidak berfikir akan ketinggian atau betapa bahayanya keadaan laut itu kerana hanya memikirkan tentang hadiah pemberian isterinya itu sebelum dia mninggaI dnia beberapa bulan sebelum itu.

Menurut lelaki itu, isterinya meminta untuk menjaga pita ukur tersebut meskipun dia tidak lagi ada di dunia ini. Dan ternyata lelaki itu sangat mencintai isterinya.

Lelaki itu juga sangat bernasib baik kerana tidak mengalami sebarang kecederaan dan

Pengajaran melalui kisah ini, sesetengah barang mungkin sangat berharga buat kita bukan kerana harganya, tetapi kerana nilai sentimentalnya yang paling bernilai.

Facebook Comments