Tip Cuci Karpet Tanpa Perlu Hantar Dobi, Kena Lipat & Gulung Dulu!

Rupanya nak cuci karpet mahupun toto pun ada caranya. Mak-mak kena pastikan ia dilipat dan digulung dahulu sebelum dimasukkan ke dalam mesin basuh. Bukan main ‘sumbat’ je. Barulah mesin basuh atau karpet tu tak rosak dan cuciannya pun bersih! Malah lebih jimat kos, sebab tak perlu lagi nak hantar ke dobi serta lebih memudahkan sebab tak penat bila kena cuci sendiri guna tangan.

Mak-mak boleh ikut tips yang dikongsikan oleh Puan Azlida Harun ini.

Tips Cuci Karpet/Toto tanpa perlu ke dobi

“Tak payah stress bila beli karpet putih gini bertukar jadi kelabu asap.Meh saya nak share cara cuci karpet atau toto tanpa perlu ke dobi dan cara ni tak rosakkan mesin basuh mahal dan tak rosakkan karpet mahal dan toto korang”.

“Step ada pada gambar ye.Selamat mengemas rumah. Boleh share dengan gembira”.

Cara-Caranya:

  1. Karpet ni lipat 4 tau. Mula2 lipat 2 dulu. Lepas tu lipat sekali lagi. Jadi rupa gini.

2. Lepas tu gulung je jadi rupa gini.. Bila lipat 4 gini memang muat-muat je masuk dalam mesin basuh saya.Mesin saya 7.8kg je.

3. Letak macam ni supaya habuk-habuk senang jatuh dan tak bertakung dalam karpet mahal tu.Kalau toto saiz besar pun takpe.. Lagi padat lagi bagus sebenarnya.

Kalau guna sabun serbuk. Bancuh dulu dengan air suam bagi larut sikit.Letak la sabun dan pewangi ikut gaya mesin basuh anda ye.Basuh je macam biasa. Tinggalkan boleh la gi masak ke kemas rumah ke.

4.Lepas tu boleh la sidai dekat pagar berlatar belakang ladang sawit yang menghijau.Hari panas 2 jam je dah kering tau.

Info Ekstra!

Sumber: Azlida Harun via mingguanwanita

Facebook Comments