Suami, Sila Hentikan Gurauan Berkahwin Empat.

Salah satu perkara yang sesetengah lelaki ambil ringan apabila bergurau adalah buat lawak berkenaan kahwin empat atau kahwin ramai (aku tekankan ayat sesetengah lelaki). Benda ini ramai yang buat, penceramah pun ada yang buat.

Semasa kursus kahwin pun ada yang buat lawak pasal benda ni (aku dah kena benda ni). Bayangkan, semasa pergi kursus kahwin, soal asas tanggungjawab suami isteri pun masih tak jelas, dah bergurau pasal kahwin ramai.

Aku secara peribadi rasa yang lawak ni low class dan tak patut pun untuk kita berulang-ulang kali buat lawak. Jujurnya, tak lawak pun. Jangan sentap apabila aku cakap ni lawak low class sebab time ko bergurau, pasangan ko lagi sentap sebenarnya. Cuma yang solehah kaw2, dia sentap dalam diam atau dia tak layan je. Yang jenis direct sikit, dia sound ko terus.

Bergurau Kena Ada Adab

Nak bergurau kena ada adab. Ada benda yang tak patut pun kita bergurau walaupun benda tu dibenarkan Allah. Cuba ambil contoh kalau seorang isteri bergurau dengan suami, dia cakap bila suami dia mati, habis je tempoh berkabung, dia akan kahwin dengan lelaki baru yang muda dan handsome.

Benda halal dan dibenarkan Allah, tapi confirmsi suami akan sentap kaw2 walaupun niat isteri nak bergurau je. Ingat, ada benda yang kita tak patut pun bergurau walaupun benda tu dibenarkan Allah.

Ada beberapa sebab kenapa kita patut stopbuat lawak pasal kahwin ramai ni. Sebab paling utama adalah ia sangat melukakan hati isteri. Korang perasan tak yang perempuan sangat jarang (ataupun tak pernah) buat lawak berkenaan poligami.

Dan apabila sesetengah lelaki buat lawak pasal kahwin ramai, kebanyakan masa perempuan tak ingin pun nak gelak. Ko rasa kenapa? Dan apabila suami pun bergurau nak kahwin ramai, walaupun dia kata je dia bergurau, mesti isteri dia rasa insecureataupun takut apabila suami bercakap begitu.

Merosakkan Imej

Sebab kedua adalah ia merosakkan imej lelaki Muslim. Bagi orang non-muslim, bila kita berterus-terus bergurau begini, diorang asyik-asyik dengar dan diorang akan nampak seolah-olah orang Islam ni memang jenis suka nak kahwin banyak.

Korang betul-betul rasa diorang akan bertambah respect ke kat orang Islam? Dengan dunia sekarang yang mana orang Islam dihentam dengan pelbagai salah faham, gurauan macam ni hanya akan menambah salah faham tersebut dan menjatuhkan imej Islam.

Sebab terakhir adalah tak perlu buat lawak berkenaan Sunnah. Ulama ada dua pendapat tentang poligami (satu kata Sunnah, satu kata dibolehkan tapi bukan Sunnah). Kalau kita ambil pendapat pertama dan kita katakan poligami tu Sunnah, elokkah kita buat lawak berkenaan Sunnah.

Jom kita ambil contoh 6 Sunnah-sunnah utama Rasullah yang lain seperti tahajjud, membaca Al-Quran setiap hari, berzikir selepas Solat, menjaga Solat Dhuha, menjaga wudhuk dan bersugi. Jika ada orang buat lawak berkenaan Sunnah-sunnah tersebut, adakah korang akan turut gelak? Jika tidak, mengapa kita tiba-tiba rasa okay untuk buat lawak tentang Sunnah Poligami?

Perlu aku tekankan di sini yang aku bukanlah seorang yang menentang poligami. Tidak sama sekali. Post ini khas untuk yang suka bergurau untuk kahwin ramai. Bukan tujuan aku membincangkan pro dan kontra poligami secara mendalam. Yang tu kena bincang dalam post yang lain.

Sebagai pengakhiran, aku ucapkan tahniah kepada yang sudi membaca, dan aku sampaikan sesuatu yang aku tulis lama dahulu. Tak perlu terasa kerana ini bukan untuk semua.

Sudah diberi rusuk kirinya,

Belum pun lama, hilang seleranya,

Ingin ditambah rusuk kedua,

Hati ini, mahu mengikut Sunnah tekannya,

Memetik mencabik Sunnah, ditambah sesedap rasa,

Saat ditanya, saat dicabar, ditegakkan jua,

Ilmu hampir tiada, ego mu meninggi mencakar,

Sunnah ini usah dicabar,

Nanti terbakar.

Ps: aku seorang lelaki yang sudah mempunyai isteri dan anak. Alhamdulillah.

Sumber: pesona pengantin

Via riverbed

Facebook Comments