Pengurus Jenazah Kongsi Pengalaman Sebak Lihat Keluarga Waris Bangsa Cina Sambut Jenazah Ayah Di Liang Lahad

BICARA DARI BILIK MAAYAT.

FIRST TIME AKU TENGOK ORANG CINA SAMBUT JENAAZAH DI LIANG LAHAD..

Sepanjang hari ini aku agak terharu satu benda apabila kami menerima satu kes kemaatian warga emas yang mualaf.. Saat aku sampai di bilik maayat, aku dapati ada beberapa waris bangsa cina yang sedang menunggu.. Kebiasaan kes mualaf jarang ada waris yang prihatin untuk ambil tahu akan pengurusan jenaazah bagi kerabatnya yang maati dalam keadaan sudah memeluk islam.

Bila aku tanya kepada beberapa waris ini, rupanya mereka adalah anak-anak si maati. okay dalam fikiran aku waktu itu, inilah masanya aku hendak sebarkan dakwah kepada non muslim melalui fardu kifayah dengan cara kita mempamerkan kaedah, tatatertib dalam menguruskan jenaazah secara islam.

Image may contain: 1 person

Selepas bersembang bersama waris rwah, aku dengan sahabat aku yang bernama Seman Qadri Al Burtuqoli terus mengajak untuk membuat pengecaman maayat ayahnya.

Apabila sudah dibuka helaian kain di muka rwah, aku pun apa lagi terus mengajak boleh la u all stanby ambil glove kita mandikan sama-sama rwah ayah ya.. semua anak-anak angkat tangan tanda menolak disebabkan perasaan mereka terlalu kuat dan sebak atas pemergian rwah…so aku sebenarnya bab urus maayat ini bila ramai-ramai mudah sikit jika nak membolak balikkan body maayat. Jadi kami berdua pun mandikan la si rwah macam biasa..kami masih tak mampu lawan sifu kami Ustaz Muhammad Rafieudin Zainal Rasidyang jenis bermain dengan maayat sorang-sorang je.. bagi la maayat jenis apa pun beliau boleh main bersama dengan maayat itu macam kawan dia sendiri.
____________________________________________________
Selepas siap di mandikan dan dikafankan, aku pun panggil waris mualaf ini. Sebelum kami menutup si rwah, aku suruh lah si waris kucup si rwah tetapi mereka menolak . Tapi aku cakap la kat dorang, “bapak you ni sangat mudah kami uruskan, manyak ringgan, manyak mudah ma. you taw ka saya sudah pakaikan baju terakhir dan wangian yang harum untuk bapak you sehabis baik” ini masa you boleh cium bapak you boss. selepas dorang kata takpa dengan tanda menolak aku pun mula la menutup kafan secara keseluruhannya..

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

selepas solat jenaazah, aku bawa jenaazah ke tanah perkuuburan islam USJ. Antara waris nya yang follow naik van maayat ini adalah anak sulong lelaki rwah. Ketika dalam perjalanan yang memakan masa hampir 30 minit lebih, aku macam biasa akan pasang ayat suci al quran. Dan ketika dalam perjalanan tersebut bermulalah episod soal jawab yang mungkin agak menarik sehinggakan aku berasa bangga dengan keindahan islam.

Dalam perbualan dengan waris rwah ini, aku perhatikan cara dia duduk dalam van jenaazah agak sopan al maklumlah sebelahnya keranda dan dalam suasana ayat al quran yang aku pasang di radio.

Dia mula bercerita, abang tahu tak, saya dan beberapa orang adik beradik lain tidak tahu yang ayah saya sudah memeluk islam. Dan saya tak sangka sangat mudah cara pengurusan maayat bagi orang islam. Aku bagitahu la inilah keindahan umat islam.. kami akan memudahkan segalanya bagi meneruskan proses kehidupan di alam akhirat nya nanti. waris rwah juga membuka cerita berkaitan kos pengurusan maayat bagi bangsa cina. Antara intipati yang aku boleh kongsikan ialah kos untuk tanah pengebumian sahaja hampir 100k. Itu tidak termasuk kenduri yang melibatkan kos untuk menyediakan makanan, kos orang sembahyang, kos hendak membuat replika rumah, duit, kos keranda, kos pakaian si maati. Memang beribu-ribu.

Image may contain: 1 person, standing, outdoor and nature

Aku bertanya bagaimana kalau yang tidak berkemampuan, dia menjawab kebiasaan kami akan buat proses pembakaran maayat dan abunya kami simpan dalam bekas seperti tin milo dan kami akan buang di laut. Kalau abunya kami hendak simpan di kawasan perkuuburan, memang mahal kosnya sebabnya kami perlu bayar kos lot yang berharga Rm30k. Bahkan setiap bulan kami perlu membayar kos utiliti seperti kos pencucian kawasan simpanan abu.

Aku tanya lagi adakah kaum cina ada menyediakan satu dana khas bagi menampung kos pengurusan maayat seumpama khairat kemaatian, dan mereka menjawab “tiada”. semua kena tanggung sendiri.

Image may contain: 1 person, plant and outdoor
Ayat last yang aku dengar jawapan brother ini, you tahu kan kami orang yang berniaga sampaikan bab maayat kami terpaksa akur disebabkan kaum dorang ambil untung besar dan niagakan dalam hal ehwal kemaatian. .

Aku tanyalah juga berkaitan kenapa kalau ada kemaatian di pagi raya cina, kebanyakan mereka tidak membuat tuntutan maayat di hospital ya walaupun yang maati itu adalah mak ayahnya. Jawapannya mudah sahaja, sebab mana ada orang mahu uruskan, walapun dibayar dengan harga yang tinggi , pihak pngurusan maayat non muslim tidak akan ambil sebab susah hendak cari pihak yang sudi hadir seperti untuk upacara yang pelbagai. So dorang akan tuntut maayat tersebut selepas 2 atau 3 hari kemudian bahkan lebih lagi.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

___________________________________________________

Setibanya kami sampai di tanah perkuuburan islam . Aku perhatikan gelagat waris ini seumpama teruja dengan keindahan tanah perkuuburan islam di USJ. Dorang menyebutkan seumpama macam dalam taman dengan dekorasi yang sistematik dan juga kecantikan rumput karpet menghijau di setiap tanah pusara.

Image may contain: one or more people and outdoor

Ketika mana jenaazah sudah di atas tebing liang lahad, kami meminta wakil dari waris untuk masuk ke liang lahad bagi menyambut jenaazah ayahnya. kami ajarkan seperti biasa seperi kaedah memegang jasad ayahnya . Dan paling aku agak terharu di saat tangan anaknya yang non muslim itu membuka setiap ikatan tali kafan dan kami memberikan bimbingan untuk membuka helaian kain di bahagian wajah rwah dan si anak menurut setiap arahan kami dan terakhir dia mengambil tanah yang ada dan di letakkan di bahagian wajah rwah ayahnya.. lalu kami timbuskan liang lahad seperti biasa.

Image may contain: one or more people, people standing, outdoor and nature
——————————————–_________________________
Terdapat beberapa soalan yang dia tanya kenapa wajah mesti dibuka, adakah si maati hendak bernafas. Dan mengapa perlu diletakkn tanah pada wajahnya..kami jawablah sehabis baik untuk memberikan kefahaman kepada mereka betapa indahnya Agama Islam ini.. Mereka juga ada bertanya boleh ke dorang ingin meletakkan makanan di kuubur ayahnya seperti upacara yang agama mereka biasa lalukan. kami pun menjawap, kami mudah sahaja, kami takot makanan hilang sebab mungkin kami yang makan ..hehe

Image may contain: 3 people, people standing, outdoor and nature

Skuad Pengurusan Jenaazah – SPJ Malaysia

Sumber:klviral / menujukebenaran.com

Facebook Comments