Lelaki ini hanya berdiri tegak sambil mata tertutup sehingga jemaah selesai solat Asar. Selepas disedarkan dengan ayat2 suci, muka dia pucat ketakutan. Rupanya ini yang dia nampak ketika itu

Seorang sahabat datang bertanyakan kepada Rasulullah SAW, bilakah akan terjadi klamat? Rasulullah SAW yang ketika itu sedang menyampaikan tazkirah tidak menjawab, sebaliknya Baginda meneruskan ceramahnya.

Apabila selesai, Rasulullah SAW berkata, siapakah yang bertanya tadi dan sahabat itu menjawab: “Saya wahai Rasulullah.” Lalu Baginda SAW bertanyakan sahabat berkenaan, apa yang sudah engkau siapkan untuk hari klamat.Ini bukti Rasulullah SAW tidak mengetahui bilakah akan berlaku klamat, justeru andai ada yang berkata mereka mengetahui bila klamat, golongan itu bercanggah dengan al-Quran dan sunah.

Lain pula kisah yang berlaku di KK, apabila Jemaah dikejutkan dengan satu perlakuan pelik pemuda yang  hanya berdiri tegak sambil mata tertutup sehingga jemaah selesai solat Asar

KEJADIAN DI MASJID NEGERI SABAH, SEMBULAN KOTA KINABALU.

Dari cerita seorang kawan saya yg sendiri ada di sana, pemuda tersebut tadi (kelmarin ptg hr ahad) dr jam 2 lebih smpai la kami habis asar dia berdiri sahaja.. seolah dia tersangkut d sana sambil mata tertutup tapi masi bernafas. Waktu asar jemaah solat dia masih kekal dlm keadaan begitu tanpa sedar dan bernafas. Berdiri kaku.

Setelah selesai Asar petugas/bilal masjid baca2kan ayat suci & dia di baring setelah itu dia sedar kan diri juga akhirnya yg berkeadaan badan, kaki sejuk, muka ketakutan dan ada dia menangis sikit.. semasa dia dlm keadaan begitu dia beritahu dia di nampakkan tanda Klamat..

WALLAHU’ ALAM

Kredit: Abu Dhabi

VIDEO:

Ini Reaksi Netizen:

kena bawak pergi hospital la check. Dekat ipoh ada satu, Johor pun ada.

Baru tengok tanda klamat dah kaku….

Esok kat mahsyar, ner4ka jah4nnam tunjuk diri kat semua warga mahsyar xtau ler camna… Al Quran kabo semua lembik lutut… (terduduk atas lutut)

terbuka sekejap..sbb Allah nk beri hidayah….pernah berlaku di Pahang dan melaka….ni nmanya Hidayah…yg sebnrnya2…

Rakam tu boleh tolong bagi habis tak? Ingat orang suka ke cerita tergantung?

kau klu mau rakam kasi habis bah rakaman mu taikk .

BILAL ASSAD

LEBIH 1,400 tahun lalu, Rasulullah SAW mengingatkan umat Islam dengan bersabda: “Jarak antara diutuskan aku dan klamat adalah seperti dua ini,” sambil menunjuk dua jari dan membentangkannya. – Riwayat Bukhari dan Muslim.

Mengaitkan sabda Rasulullah tersebut dengan situasi semasa, pendakwah antarabangsa, Bilal Assad berkata, hampir kesemua tanda-tanda kecil sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis lain berhubung peristiwa klamat telah hampir sempurna berlaku.

Malangnya, beliau berkata, ramai manusia termasuk umat Islam masih tidak menyedari peringatan tersebut, sebaliknya terus menerus melakukan pelbagai d0sa, malah mewujudkan kembali makslat umat terdahulu yang pernah diazab Allah.

“Secara umum, apa yang dapat kita perhatikan adalah berlaku ketidakseimbangan di seluruh dunia. Ketidakseimbangan itu termasuklah dalam masyarakat, moral, ideologi, metodologi dan juga alam sekitar seperti pemanasan global.

“Namun, yang jelasnya adalah ketidakseimbangan dalam aspek moral. Manusia dilihat semakin hilang perasaan malu, makslat dan zlna dilakukan secara terbuka, meminum ar4k kian berleluasa. Lebih teruk, manusia melakukan sesuatu perkara yang jauh daripada norma seperti berkahwin dengan anjlng dan itu dianggap 
perkara biasa.

“Begitu juga dengan amalan h0m0sksual. Jika sebelum ini, dunia melihat hubungan songsang itu dengan pandangan negatif, namun apa yang berlaku kebelakangan ini, kamu yang akan dianggap gila jika menentang amalan tersebut kerana dikatakan mengganggu hak kebebasan,” katanya.

Inilah katanya, sebagaimana dinyatakan oleh Rasulullah mengenai antara tanda-tanda klamat yang maksudnya: “Klamat tidak akan terjadi sehingga orang bersetvbvh seperti keldai di jalanan.” – Riwayat Ibnu Hibban

“Dunia dipenuhi makslat, malah dilakukan secara terbuka tanpa rasa malu atau bersalah. Sehinggakan terdapat segelintir golongan yang percaya bahawa, memakai pakaian hanyalah untuk tujuan tertentu seperti kerana ingin mengelakkan sejuk, ketika sakit atau untuk kelihatan cantik dan bergaya.

“Ini jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang memerintahkan umatnya menutup aur4t ketika berhadapan dengan bukan mahram. Jika ditegur, mereka berkata, ‘tuhan telah menciptakan kita tel4njang, mengapa perlu berpakaian?” jelasnya.

IBU MELAHIRKAN ‘TUAN’

Bilal berkata, antara tanda lain jelas berlaku masa kini adalah situasi seorang ibu melahirkan ‘tuan’nya 
sendiri.

“Ibu bapa dicari ketika diperlukan sahaja, contohnya, meminta wang dan menyelesaikan masalah mereka, selebihnya menghabiskan masa dengan rakan sebaya. Lebih kejam, 
ada pula yang sanggup menganlaya ibu bapa sendiri dengan memvkul serta tergamak membunvh jika mereka tidak dapat memenuhi permintaan,” ujarnya.

Perkara ini tegasnya, sebagaimana sabda Rasulullah maksudnya: “Ketika Rasulullah ditanya oleh Malaikat Jibril tentang klamat, maka baginda menjawab: “Yang ditanya tidaklah lebih mengetahui daripada si penanya.” Kemudian Jibril berkata lagi. “Kalau begitu khabarkanlah kepadaku tentang tanda-tandanya.” Rasulullah 
SAW menjawab: Seorang 
budak wanita atau wanita merdeka (al-Amah) akan melahirkan tuannya dan engkau akan melihat rakyat jelata yang miskin akan 
tinggal di gedung-gedung menjulang tinggi,” – Riwayat Muslim

AL-QURAN DIANGKAT

Dalam pada itu beliau turut menjelaskan, al-Quran yang merupakan kitab panduan umat Islam pula kini mula diangkat oleh Allah secara berperingkat-peringkat.

Ia sebagaimana sabda Rasulullah maksudnya: “…..al-Quran akan hilang semuanya pada suatu malam saja, maka tidak ada yang tertinggal di permukaan bumi ini walaupun hanya satu ayat…” – Riwayat Ibnu Majah

“Diangkat atau hilang bukan bermaksud tidak lagi dicetak atau kabur daripada mashaf sedia ada, tetapi dimatikan para ulama. Oleh itu, tiada lagi penghayatan terhadap ayat-ayat al-Quran. Ia hanya dibaca tetapi tidak difahami dan diamalkan.

“Walaupun pada masa kini, ramai yang menghafal al-Quran…, ini bagus, tetapi tidak memadai jika tidak diamalkan dalam kehidupan harian. Memelihara al-Quran daripada diangkat bukan sekadar menghafal tetapi memahami dan mengamalkannya,” katanya.

Lebih membimbangkan tambahnya, lahir pula golongan anti hadis yang kononnya beramal agama dengan hanya berpandukan kitab utama al-Quran.

“Tidak mustahil satu hari nanti, golongan ini akan menolak al-Quran pula kerana mendapati banyak keterangan di dalamnya mengelirukan dan tiada panduan. Inilah peranan hadis iaitu untuk menjelaskan lebih terperinci mengenai perintah syariat 
yang dinyatakan di dalam al-Quran,” katanya.-utusan

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Artikel By : ujyaalodainik.com via Catatan Terakhir

Facebook Comments