JPJ SITA ROLLS ROYCE DATUK ALIFF SYUKRI

KERETA Rolls Royce dipercayai milik Pengarah Urusan D’herbs Holding Sdn Bhd, Datuk Aliff Syukri, antara 20 kenderaan disita dalam Op Patuh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Jalan Bangsar, malam tadi.

Dalam operasi bermula 8.30 malam itu, kereta mewah berkenaan yang disewa warganegara Australia itu disita kira-kira 11 malam, kerana kesalahan kawasan pengisytiharan penggunaan Lesen Kenderaan Motor (LKM).

Pemeriksaan JPJ melalui sistem jabatan itu mendapati kereta berkenaan didaftarkan atas nama Datuk Aliff Syukri.

Timbalan Ketua Pengarah Operasi JPJ Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman berkata, selain kesalahan berkenaan kenderaan berkenaan turut disaman kerana nombor plat tidak mengikut spesifikasi.

Beliau berkata, kenderaan berkenaan menggunakan LKM Sarawak dengan harga RM5,000 iaitu jauh lebih murah berbanding LKM yang patut digunakan.

“Siasatan mendapati harga sebenar LKM yang perlu dibayar kira-kira RM20,000.

“LKM di negeri itu (Sarawak) hanya boleh digunakan untuk kenderaan di negeri berkenaan sahaja dan kita sedang menyiasat bagaimana kenderaan berkenaan boleh berada di semenanjung,” katanya pada sidang media Op Patuh di Jalan Bangsar, malam tadi.

Mengulas operasi berkenaan, Wan Ahmad Uzir berkata, 2,080 kenderaan diperiksa dalam operasi di Jalan Bangsar dan Jalan Genting Klang.

“Sebanyak 297 kenderaan dikenakan tindakan kerana pelbagai kesalahan, antaranya menggunakan nombor plat tidak mengikut spesifikasi, LKM tamat tempoh dan tiada lesen memandu.

“Operasi membabitkan 170 anggota dan pegawai turut membabitkan Polis Diraja Malaysia (PDRM, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Sumber : Harian Metro

Megat Shahdan siar video bunuh orang..

VIDEO kedua propaganda anggota Daish dari Singapura, Megat Shahdan Abdul Samad, muncul di internet menunjukkannya menembak mati tiga lelaki.

Straits Times melaporkan, dalam video lapan minit itu, Megat Shahdan, 39, dan dua lagi lelaki berpakaian celoreng dikongsikan di media sosial serta kumpulan sembang. Ia diselitkan dengan adegan serangan bom serta kenderaan yang diselang-seli dengan senario di stadium dan majlis keramaian.

Pada hujung video itu, Megat Shahdan bercakap dalam bahasa Inggeris memberi pesanan kepada pengikutnya sebelum menembak mati seorang lelaki yang melutut di depannya.

Pakar keselamatan berkata, video itu nampak tulen dan dipercayai pertama kali dimuat naik Jumaat lalu.

Megat Shahdan, 39, sebelum ini muncul dalam klip video Daish selama tiga minit setengah pada September lalu, mengajak orang ramai menyertai perjuangan kumpulan pengganas itu di Asia Timur atau Asia Barat, malah mencabar Putera Harry dari Britain untuk bertempur.

Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Singapura menyatakan ia tiada maklumat lanjut mengenai video itu.

Seorang lagi lelaki dipercayai dari Asia Tenggara namun bukan rakyat Singapura turut dilihat dalam video itu.

Megat Shahdan, yang mempunyai rekod jenayah termasuk dadah dan kongsi gelap, ke Asia Barat untuk bekerja pada 2014 dan menjadi radikal di sana sebelum ke Syria menyertai IS.

Facebook Comments