Japanese Fluffy Pancake Gebu Viral! Senang, Masak Atas Kuali Non Stick Je.

Mak-mak penggemar pancake atau nak cuba kelainan untuk buat sarapan pagi atau minum petang, boleh cuba resipi Japanese Fluffy Pancake ini. Nampak sungguh gebu, lembut dan sedap dinikmati dengan jem strawberi, aiskrim mahupun whipped Cream. Cara nak buat pun mudah sangat, bahan-bahan yang diperlukan pun tak banyak, masak atas kuali non stick je.

Mak-mak penggemar pancake atau nak cuba kelainan untuk buat sarapan pagi atau minum petang, boleh cuba resipi Japanese Fluffy Pancake ini. Nampak sungguh gebu, lembut dan sedap dinikmati dengan jem strawberi, aiskrim mahupun whipped Cream. Cara nak buat pun mudah sangat, bahan-bahan yang diperlukan pun tak banyak, masak atas kuali non stick je.

JOM CUBA RESIPI VIRAL YANG DIKONGSIKAN OLEH Puan Ruzita Mohamed INI;

“Japanese fluffy pancake.. kegilaan apakah ini, dua hari berturut-turut buat. First time akak makan di Labsoy cafe uptown Damansara .. mahai giler ! Cafe kat Damansara kan..Kalau nak puas makan cuba laa buat sendiri. Recipe chef google.

Ok darling-darling semua.. ni resipiya untuk 1 adunan, alang-alang doublekan ye takut tak cukup!

BAHAN-BAHAN:

(A)

2 biji kuning telur

40 gm superfine flour

1/2 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil esen vanilla

25 gm fresh milk full cream

*Campurkan semua bahan-bahan A.

(B)

2 biji putih telur

25gm gula castor

1/2 sudu kecil jus Lemon (tak letak pun tak pe ganti cuka)

CARA MEMBUAT:

1. Whisk (putar) putih telur, gula castor dan jus lemon sampai kental.

2. Kemudian satukan dengan adunan bahan-bahan A tadi.

3. Masak atas non stick pan, lihat video google kalau nak dapat yang cantik-cantik pluffy dan tinggi.

Selamat mencuba ya!

Jangan lupa letak butter atas non stick pan. Bertambah sedap hidang dengan strawbery atau raspbery compote atau jem! Juga boleh makan dengan ice cream atau whipped cream.

BOLEH RUJUK PERKONGSIAN VIDEO CARA-CARA UNTUK MEMBUAT JAPANESE FLUFFY PANCAKE INI DISINI;

P/S: Cukup mudah nak buat Japanese Fluffy Pancake Gebu ini ikut resipi yang dikongsikan. Pasti puas hati makan,malah lebih jimat bila buat sendiri.

Sumber: Ruzita Mohamed

kredit: MW via Geng Joyah

Facebook Comments