Hari Pertama Kenal Di Fb, Hari Ke 3 Terus Set Tarikh Kahwin. Kisah Perkenalan Singkat Yang Berakhir Ke Jinjang Pelamin.

Hari pertama tegur hari kedua datang jumpa mak ayah hari ketiga datang bawak umi merisik.

Fuh , cinta pandang pertama 😍

Perkenalan yang bermula cuma sehari melalui laman sosial Facebook, akhirnya diteruskan hingga ke jinjang pelamin dengan melangsungkan perkahwinan membina ikatan suami isteri. Betapa indah nya percaturan jodoh dan inilah yang dikatakan jodoh itu rahsia Allah.

Keunikan kisah cinta pandang pertama pasangan ini telah mendapat perhatian ramai selepas lelaki yang dikenali sebagai Hilmi Syukran Bin Mohd Rashid, 25 tahun dan cinta hatinya, Nurul Huda Binti Hamat, 25, yang akhir diijabkabulkan pada tarikh 18 Ogos lalu.

Perkongsian Hilmi yang juga seorang guru telah mendapat perhatian netizen dek kerana keunikan kisah cintanya yang terlalu singkat itu selain beberapa nasihat berguna yang dikongsikan untuk mereka yang masih lagi sedang mencari jodoh yang sesuai.

Sesungguhnya Jodoh Itu Rahsia Allah SWT

Betul ke kenal 3 hari terus kahwin?

Teman-teman sekalian, aku inspirasikan kisah sendiri ini lillahitaala, ikhlas untuk motivate kalian yang masih tercari-cari pasangan hidup dalam masa yang sama berperang dengan diri sendiri termenung entah kat mana pasangan hidup korang sekarang.

Hilmi dan isterinya Nurul Huda ketika berbulan madu di Pulau Langkawi, Kedah.

Betul weh.

Hari pertama tegur hari kedua datang jumpa mak ayah hari ketiga datang bawak umi merisik. Gila tak gila memang keje gila. Hari pertama, kenal kat facebook. Dah memang niat nak cari pasangan kerana Allah sokmo2, jadi hari tu juga aku minta izin untuk datang jumpa mak ayah dan keluarga dia esoknya.

Hari kedua, datang sensorang jumpa direct mak ayah dia sesambil cucuk angin nak bagi hint kita nak ambil anak dia buat jadi isteri ni. Balik jumpa keluarga dia, aku Whatapps dia

‘ Huda jom kahwin ? ? ‘

‘ Jommmmm ?? ‘.

Gila tak gila terkejut berok aku, terus bagitahu umi. Kalau dah Allah nak kata silakan, go on tu memang sumpah mudah gila. Terus umi cakap okay esok boleh jer kita gi merisik. Hari ketiga bawak umi gi merisik. Pheww..

Hilmi Syukran dan Nurul Huda Hamat ketika di hari bahagia mereka pada 18 Ogos lalu.

3 hari woi, terus set tarikh kahwin 18.8.2018. Kau bayangkan aku niat nak kawin start daripada aku ambil kursus kahwin which is 4 tahun lepas. 4 tahun aku struggle cari pasangan hidup macam2 naik turun kecewa jatuh semua ada.

Inilah yang dikatakan jodoh itu rahsia Allah dan jodoh pertemuan, ajal, maut itu di tangan Tuhan.

Member facebook pun dah selalu sangat tengok aku memane post pasal jodoh je mesti aku tag diri sendiri je kan biy kan Hilmi Syukran, nak cerita betapa sendu jugak aku menyingle wakaka.

Bila secepat macam ni lepas akad nikah aku nak pegang tangan dia pun tangan jadi parkinson. Jurugambar suruh tengok mata dia pun aku suruh kira satu dua tiga snap baru aku tengok.

Malu woii !

Nikah dengan orang yang kita baru je nak berkenalan dengan dia. Nak sentuh tangan dia? Tobak laun la teketar-ketar entah sejuk ke entah panas tangan tu.

Macam tak percaya, hebatnya Allah buat kerja. Tetiba 3 hari je, Allah has changed everything. Boleh jadi kalian lah orang seterusnya yang akan Allah hadiahkan jodoh jatuh bedebbok dari langit macam ni.

Memang.

Hanya dengan Whatsapp Hilmi mengajak Nurul Huda berkahwin sebelum terus ke rumah ibu bapa isterinya.

Menjadi lelaki bermakna memang sudah kebiasaannya akan pernah ditolak, dihempas kecewa, digantung pengharapan, putus asa dan sebagainya begitu juga dgn perempuan.

Tetapi itulah yang Allah susun di awal jalan nak boleh bertemunya dengan orang yang finally Allah takdirkan. Jumpa salah rumah, salah alamat, salah pintu dulu baru finally jumpa rumah yang terima kita baik-baik. Rumah yang Allah dah simpan siap-siap untuk kita, which is jodoh kita.

Sedikit pedoman buat kalian.

1. Jangan putus asa berdoa (rabbi la tazarni fardan wa anta kheirul waarisin) dan jangan berhenti berikhtiar. Lantaklah apa orang nak cakap yang penting cari sampai jumpa orang yang Allah dah matched up kan untuk kita.

2. Perempuan, baiki diri sungguh-sungguh kerana Allah, supaya semakin mudah dikesan oleh laki-laki yang baik. Tinggalkan perkara yang lelaki tak suka apa lagi Allah yang tak suka.

3. Lelaki, jangan bercinta. Berkenan dia terus ambil dia dengan cara yang baik which is directly kepada orang tua dia. Jangan bercinta in terms of rugi masa rugi belanja. Ingat, datangi dia dengan cara yang paling baik.

Percayalah, Allah ada something yang Dia sorok dulu daripada kita. Ingat, Something good will come after. Dia akan bagi nanti as long as percaya sungguh2 kat Dia. Tau tau tau!

Tiada sesiapa pun yang akan tahu dan menyangka akan tentang jodoh kita pada satu masa nanti. Jadi janganlah berputus asa untuk mencari jodoh yang sesuai kerana jodoh itu rahsia Allah yang maha pengasih dan penyayang.

Moga bahagia till jannah.

Apa kata anda ? Jangan lupa like komen dan share ya. Tq

Sumber : mediamaklumat.com via JutawanKini

Facebook Comments